تاریخچه بندر بوشهر
استان بوشهر از استانهای جنوبی ایران و هفدهمین استان بزرگ کشور به لحاظ مساحت است که در حاشیه خلیج فارس قرار دارد. مرکز این استان بندر بوشهر است و شامل ۱۰ شهرستان میباشد. آبوهوای این استان گرم و خشک است اما در نوار ساحلی به دلیل مجاورت با خلیج فارس، گرم و مرطوب است و به دلیل بالا رفتن رطوبت موجود در هوا، پدیده شرجی از ویژگیهای آبوهوایی این استان است.
مردم این استان اکثراً با زبان فارسی و گویش بوشهری صحبت میکنند، اما در شمال استان (شهرستانهای گناوه، دشتستان و دیلم به زبان لری و در نقاطی دیگر مانند جزیره شیف، کنگان و عسلویه به زبان عربی صحبت میکنند. استان بوشهر از لحاظ قومیتی استانی اکثراً فارس با اقلیتهای قومیتی لر و عرب است. ۹۹ درصد مردم استان بوشهر شیعه هستند. طبق آمار سال ۱۴۰۰، ۹۷٪ از مردم استان بوشهر باسواد هستند و در جایگاهی بالاتر از میانگین کشوری قرار دارند. از مراکز مهم آموزشی در استان بوشهر میتوان به دانشگاه خلیج فارس و دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اشاره کرد.
استان بوشهر سومین اقتصاد بزرگ کشور است و رتبه اول درآمد سرانه را در کشور دارا است. ترکیبی از اقتصادهای بزرگ و متنوع مانند نفت و گاز و پتروشیمی، نیروگاهها، کشاورزی و شیلات، معادن، تأسیسات هستهای، صنایع دریایی، فعالیتهای تجاری و موقعیت استراتژیک آن در خلیج فارس باعث شده تا این استان همیشه برای دیگر حکومتها و قدرتهای دنیا از اهمیت خاصی برخوردار باشد. این استان میدانها نفتی و گازی بزرگ و نیروگاههای متعددی دارد. از ظرفیتهای گردشگری این استان میتوان به سواحل خلیج فارس، طبیعت بکر و نخلستانها، مانند آبپخش، و بازارهای تجاری عرضه اجناس اشاره کرد. از جاذبههای تاریخی این استان با توجه به قدمتشان میتوان به کاخ بردک سیاه، آرامگاه گورستان صخرهای سیراف، گورستان شغاب و مسجد و گورستان پالمیریان اشاره کرد.
بندر بوشهر از اولین مراکزی بود که دارای صنعت چاپ سنگی شد و همچنین بعدها در صنعت یخ سازی و برق پیشرو بود، مردم این شهر از اولین مردمان ایران بودند که با نشریات و مجلات آشنا شدند از اولین نشریات بوشهر میتوان به روزنامههای مظفری. خلیج ایران و ندای جنوب اشاره کرد، همچنین به دلیل رونق و موقعیت خاص اولین نمایندگیهای شرکتهای تجاری و کنسولگری دولتهای خارجی از جمله بریتانیا، آلمان و روسیه و امپراطوری عثمانی در این شهر دایر شد .
۱۸ اسفند ماه سالروز تاسیس مدرسه سعادت، روز بوشهر، گنجینه خلیج فارس لقب گرفتهاست
محلات و مراکز شهری :
چهار محله قدیمی بوشهر عبارتاند از دهدشتی، شنبدی، کوتی و بهبهانی. از دیگر محلههای این بندر میتوان از سنگی، صلحآباد، جفره، بنمانع، شکری (بهشت صادق)، هلالی، باغ زهرا، جبری، باهنر، باغ نار، بیسیم، مدرس، شهید عاشوری، فرودگاه، جلالی، بهمنی، دواس، خواجهها، شهید ماهینی، فضیلت، عالیآباد، رایانی، سبزآباد، سرتل، نیروگاه اتمی، نیدی، چهارصد دستگاه و ملاصدرا نام برد.